szemléletváltás, innováció, ötletmorzsák a sikerhez

2015. október 02. 16:01 - cur non

Információ technológiai forradalom

A XVIII. században a gőzgép hajtotta a világot, ma az IT ipar fejlődése

Az információs technológiák fejlődése radikálisan alakítja át a világunkat. Megváltoztatják a munkakörülményeket, új munkaköröket teremtenek, új szemléletet kényszerítenek ki és új üzleti struktúrák alakulnak ki a hatásukra. Napjainkban az egyetlen állandó dolog az életünkben a változás.

Változó munkakörülmények

Az internet és az egyre terjedő felhő alapú szolgáltatások egyre több munkakörben teszik lehetővé, hogy a munkavállaló otthonról vagy akár egy kávézóból dolgozzon. Sok esetben nem a munkahelyen eltöltött órák száma a fontos, hanem, hogy a feladatokat határidőre és magas színvonalon végezze el. Ez lehetőséget teremt rá, hogy a munkát a magánéletünkbe integráljuk, és ne kelljen egyiket a másik rovására feláldoznunk bizonyos élethelyzetekben.

Új szemlélet és üzleti struktúra

A nagyvállalatok hatékonyabb működtetése kapcsán egyre fontosabbá válik a teljesítmények mérésére alkalmas módszerek megalkotása, a teljesítményeket valós időben mérő szoftveres megoldások bevezetése, valamint az outsourcing szolgáltatások felkutatása, melyek a rugalmas működésre képes mikrovállalkozásokat hálózatba szervezik.

Új munkakörök

A világot átformáló innováció újabb és újabb munkaköröket teremt valamennyi szektorban. Egyre szélesebb körben alkalmaznak szenzorfigyelő rendszereket. Szenzorokkal figyelik a mezőgazdaságban a talaj nedvességtartalmát és a városokban a levegő szennyezettségét. Ezek a technológiák egyre nagyobb mennyiségű adatot generálnak. Ezeknek az elemzéséhez speciális ismeretekkel rendelkező big data szakértők szükségesek. A vezető nélküli autókkal együtt hamarosan megjelennek majd az intelligens úttervezők, az alternatív energiaforrások terjedő igénybevételével pedig külön szakma lesz majd a megújulóenergia mérnök.

Azzal együtt, hogy egyre több szakmában egyre nagyobb teret nyer az információs technológia, fel kell készülnünk rá, hogy bizonyos munkahelyek meg fognak szűnni és az új állásokhoz magasabb szintű képzettségre lesz szükség.

Hogyan alkalmazkodjunk az egyre gyorsuló mértékben változó világunkhoz?

Először is fogadjuk el, hogy az iskolapadban megszerzett tudásunk egyre rövidebb idő alatt avul el, vagyis az új ismeretek és készségek elsajátítása egy folyamatos feladat. Ebben a munkában a maradandó értékek azok, amelyekre leginkább támaszkodhatunk. Ilyenek az alkalmazkodási képesség, az alapműveltség, a komplex gondolkodásmód és az idegen nyelvek ismerete. Legyünk proaktívak! Gondolkodjunk előre és cselekedjünk időben! Rövidítsük le a „miért nem”-et „miért ne”-re! Vagy ahogy a latinban mondják: Cur non?

Címkék: IT forradalom
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://curnon.blog.hu/api/trackback/id/tr577880408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
szemléletváltás, innováció, ötletmorzsák a sikerhez
süti beállítások módosítása